Bilgi Köşesi

Kasko Sigortaları Neden Yaptırılmalı
Kasko sigortası, yaptırdığınız aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır.
Aracınıza kasko sigortası yaptırarak, birikimleriniz sonucu beğenerek aldığınız aracınızla ilgili oluşabilecek risklerin maliyetini sigorta şirketine devredersiniz. Böylece herhangi bir hasar anında maliyeti düşünmezsiniz. Aracınızın en fazla karşılaşabileceği riskler maalesef trafik kazalarıdır. Bu durum kasko sigortasının çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Ortalama bir hasar değeri, ortalama bir aracın kasko priminden çok daha yüksektir.

Kasko Sigortası ile hangi riskleri kapsam altına alabilirsiniz? 
Kasko Sigortası teminatları

Kasko Sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ihtiyacınıza uygun doğru teminatların seçilmesidir. Kasko Sigortası çarpma, çarpılma, yangın ve hırsızlık ana teminatlarını içermektedir. Diğer pek çok riskinizi de alacağınız ek teminatlarla güven altına alabilirsiniz.

1. Kasko Sigortasında bulunan ana teminatlar 
Sigorta şirketlerinin paket halinde sundukları Kasko Sigortasının kapsadığı teminatlar, birbirlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte ortak olan ana teminatları aşağıdaki gibidir:

Çarpma, çarpılma teminatı: Aracın dururken veya hareket halindeyken bir kaza sonucu sabit ya da hareketli bir cisme çarpması, bir cisim tarafından kendisine çarpılması, müsademesi, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması ile üçüncü kişilerin kötü niyet ve muziplikleri sonucu araca verebilecekleri zararları karşılar.

Yangın teminatı: Bir kaza sonucu meydana gelen yangın ve infilakın neden olduğu zararları karşılar.

Hırsızlık teminatı: Aracın veya üzerindeki aksesuarların çalınması sonucu meydana gelebilecek zararları karşılar.

2. Kasko Sigortasında bulunan ek teminatlar

Enflasyon teminatı: Olası bir hasarda sigortalı araç değerinin enflasyona karşı korunmasını sağlar.

Ferdi kaza teminatı:Çok küçük bir prim ile vefat ve kalıcı sakatlığa karşı araçta bulunan şoför ve yolcuları güvence altına alır. Bir kaza sonucunda araçta bulunanların vefat etmeleri halinde kanuni varislerine, kalıcı sakat kalmaları halinde ise kendilerine poliçede yazılı limitlerle tazminat ödenir.

Ferdi kaza deprem teminatı:Deprem sonucu araçta bulunan yolcuların vefat etmeleri durumunda kanuni varislerine, kalıcı sakat kalmaları durumunda kendilerine tazminat ödenir.

Hukuksal yardım teminatı: Bir kaza sonucu araca bağlı veya sürücüden kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklardan doğan hukuki giderleri karşılar. Limitler dahilinde bütün işlemlerin masraflarını ve sürücünün geçici olarak serbest bırakılabilmesi için kefalet ücretini borç olarak öder.

Eskime payı düşmeme teminatı: Aracın hasar sebebiyle tamir edilmesi sırasında değiştirilen eskimiş parçalarının yerine yenilerinin takılmasını ve bunun için sigortalı tarafından herhangi bir ek prim ödenmemesini sağlar. Teminat alınmaz ise aracın yaşı ile orantılı olarak hasardan kesinti yapılır. Hasarın eksik alınmaması için bu teminatın alınması çok önemlidir.

Kullanım kaybı teminatı: Aracın bir hasar sonucu kullanılamadığı hallerde şehir içi taksi ve kiralık araç gibi ulaşım giderleri limitler dahilinde karşılanır.

Yardım hizmet paketi teminatı: Elektrik arızası, mekanik arıza, yangın, hırsızlık veya kaza sonucu sigortalı aracın hareket edememesi ile araç ve içindeki tüm yolcuların kaza sonucu gerekli yardım hizmetlerini alabilmeleri bu teminat ile mümkündür.

Hasar ikame teminatı: Hasar olduğunda ek prim ödememenizi sağlar. Aracın bir zarara uğraması sonucunda size ödenen hasar kadar sigorta bedeli düşer ve sigorta eksik bedel ile devam eder. Örneğin, 20.000 YTL üzerinden sigortalı aracınızın 3.000 YTL hasarı olduğunda poliçe 17.000 YTL üzerinden devam edecektir. Poliçenin aracın eski değeri üzerinden devam edebilmesi için hasar ikame zeylinin yapılması gerekmektedir. Bu teminatın alınması halinde zeyil yaptırmak gerekmez ve hasar durumunda sigorta bedeli tazminat bedeli kadar azalmaz.

Deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı: Deprem ve yanardağ püskürmesi sonucu sigortalı araçta oluşabilecek hasarlar teminat altına alınır. Bu teminatı alınması, ülkemizin deprem kuşakları içinde yer almasından dolayı son derece önemlidir.

Sel/su baskını teminatı: Sel ve su baskınları sonucunda sigortalı aracın uğrayacağı zararlar güvence altına alınır. Alt yapı sorunları yüzünden sürekli cadde ve evleri su basan ülkemizde bu teminatın alınması son derece önemlidir. Grev, lokavt, kötü niyetli halk hareketleri ve terör teminatı: Herhangi bir sebepten dolayı öfkelenmiş bir kalabalığın sigortalı araca vereceği zararları karşılar. Terörün vermiş olduğu maddi zararların büyüklüğü dikkate alındığında bu teminatın alınması son derece önemlidir.

İhtiyari mali mesuliyet teminatı: Sigortalı araç ile bir kaza sonucu diğer araç ve kişilere zarar verilmesi halinde oluşan üçüncü şahıs hasarlarından araç sahibi ve aracı kullanan kişi sorumludur. Yeterli limitlerle ihtiyari mali mesuliyet teminatı kasko poliçesine dahil edilmiş ise bu zararları sigorta şirketi karşı tarafa öder.
Kasko Sigortası indirimleri nelerdir?

Hasarsızlık indirimi: Sigorta süresi içinde hasarınız olsa dahi herhangi bir kasko hasar tazminatı talebinde bulunmadı iseniz poliçeniz yenilenirken %30 ile %65 arasında değişen oranlarda indirim uygulanır. Sigorta şirketinizi değiştirseniz bile hasarsızlık indiriminiz devam eder. Hasar ihbarında bulunmadığınız her yıl indirim oranınız artar.

Muafiyet indirimi: Aracınızın sigorta bedelinin %1'i veya %2'si kadar olan hasarları kendiniz ödemeyi kabul ederseniz poliçe priminizden %40'a varan oranlarda bir indirim sağlayabilirsiniz.. Seçtiğiniz muafiyet oranları ile birlikte sigorta şirketlerinin uygulayacağı minimum muafiyet tutarını da dikkate almalısınız.
Örneğin; aracınızın sigorta bedelini 30.000 YTL ve muafiyet oranı da % 1 olarak kabul edelim. Kasko Sigortasını yaptırdığınız şirketin %1 için belirlediği asgari muafiyet oranı 400 YTL, hasar tutarı da 500 YTL olsun.

Muafiyet tutarı, 30.000 YTL x %1 = 300 YTL'dır. Ancak, sigorta şirketinin uyguladığı minimum muafiyet tutarı 400 YTL olduğu için hasarın 400 YTL tutarındaki kısmı ödenmeyecektir. Bu hasar sonucunda 500 - 400 = 100 YTL ödenir. Ancak aynı araç ve aynı muafiyet oranı için farklı şirketten kasko poliçesi aldı iseniz ve bu şirkette uygulanan asgari muafiyet oranı da 250 YTL ise; 30.000 YTL x %1= 300 YTL muafiyet tutarıdır. Ancak asgari muafiyet tutarı 250 YTL olduğu için hasarın en az 250 YTL tutarındaki kısmı ödenmeyecektir. Bu hasar sonucunda sigortalıya minimum muafiyet tutarı muafiyet oranından küçük olduğu için 300 YTL ödenir.

Kasko Sigortası kapsamı dışında kalan durumlar nelerdir?
Kasko Sigortalarında da diğer tüm sigortalarda olduğu gibi kapsam altında olan ve olmayan haller özel ve genel şartlar ile belirtilmiştir. Kasko Sigortalarının kapsadığı genel şartlar her sigorta şirketi için aynıdır. Özel şartlar ise şirketler arasında farklılık gösterir.

Genel şartlara göre Kasko Sigortası kapsamı dışında kalan haller aşağıda belirtilmiştir:
• Meydana gelecek savaş, nükleer tehlikeler ve bu olaylardan dolayı güvenlik güçleri tarafından alınan önlemler neticesinde aracın uğradığı hasarlar,
• Kamu otoritesince uygulanabilecek yaptırımlar neticesinde araca verilen zararlar (kamu otoritesince aracın çekilmesi hariç),
• Aracın sürücü belgesine sahip olmayan kişilerce kullanılması esnasında meydana gelen hasarlar,
• Alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin etkisi altındaki kişiler tarafından aracın kullanılması esnasında meydana gelen zararlar,
• Sigortalı ya da sigortalının hareketlerinden sorumlu olduğu şahıslar veya birlikte yaşadığı şahısların bilerek veya isteyerek verdiği zararlar ile bu şahısların sigortalı aracı çalması veya kaçırması gibi sebeplerden biri neticesinde ortaya çıkan zararlar,
• Periyodik olarak bakım ve onarımının yapılmaması sonucunda çürümeler, paslanma, eskime, yağsızlık, susuzluk ve donma sebebiyle araçta oluşabilecek zararlar,
• Aracın kendi kuvveti ile hareket ederek girip çıkabileceği, belirli bir tarifeye bağlı, ruhsatı olan ve düzenli olarak sefer yapan gemi ve trenler haricindeki araçlarla nakli esnasında oluşabilecek kazalarda araca verilecek hasarlar.

2- Niçin Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmalısınız? 
Trafik Sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır.
Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları direkt olarak bağlanır ve trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Yani bir ceza ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç, anında trafikten men edilir. Bunun sonrasında maalesef aracı geri almak sanıldığı kadar kolay değildir. İlk başta Trafik Sigortasının yapılması ve sonra aracın bulunduğu otoparka giderek görevli memurlara sigortanın yaptırıldığının söylenmesi ve belgenin tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bundan sonra da araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Ayrıca aracın otoparkta kaldığı her gün için de otoparka ücret ödenmesi gerekmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası'nın primleri ve limitleri ile uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenip Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Trafik Sigortası, tüm sigorta şirketleri tarafından hiçbir fark olmaksızın aynı genel şartlar çerçevesinde aynı poliçe teminat ve limitleri ile farklı primler üzerinden düzenlenmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası ile hangi riskleri kapsam altına alabilirsiniz?
Zorunlu Trafik Sigortası teminatları
Trafik Sigortası, zorunlu sigorta kapsamında yer alan değerli bir güvencedir. Bu güvenceden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için zorunlu trafik sigortası teminatlarını bilmeniz gerekmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortasında teminat limitleri araç türlerine ve araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlara göre değişebilir. Zorunlu Trafik Sigortasında verilen teminatlar aşağıdaki gibidir;

Kişi başına vefat ve tedavi teminatı:
 Bir hasar durumunda her bir üçüncü kişi için ödenecek olan vefat ve tedavi masraflarını karşılar.
Kaza başına vefat ve tedavi teminatı: Bir hasar durumunda bir kazadaki üçüncü kişilerin vefat ve tedavi masraflarını karşılar.

Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı:
 Bir hasar durumunda karşı tarafa verilen maddi zararları karşılar.

Hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması
Trafik poliçelerinde hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması basamak ve oranları genel şartlar ile belirlenmiştir. Bu genel şartlara göre, hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması bütün sigorta şirketlerinin poliçeleri için aynı şekilde uygulanır.

Daha önce aracı olmayan kişilerin yeni aldıkları sıfır veya ikinci el araçlar ile aracını sattıktan sonra 730 gün içinde araç almayanlara hasarsızlık indirimi uygulanmaz. Aracın hasarsızlığının olması halinde, hasarsızlık süresine göre her yıl prim oranı bir basamak indirilir, böylece prim indirim oranı artar.

Bir hasar durumunda ödenen bir tazminat olmuş ise, bir sonraki sigorta sözleşmesinde her bir hasar için prim oranı bir basamak yükseltilir.
Prim indirimleri veya zamlı prim uygulaması poliçede ismi yazılı ruhsat sahibine göre uygulanır.

Sözleşme süresi içinde araç ruhsat sahibinin değişmesi halinde sigorta sözleşmesi, araç ruhsat sahibinin değiştiği tarihten itibaren 10 (on) gün sonra kendiliğinden fesih olur. Sigorta teminatı, yeni ruhsat sahibi için herhangi bir işleme gerek kalmaksızın feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçerlidir. Sigorta şirketinin, araç ruhsat sahibinin değiştiği tarihe kadar hak kazandığı prim gün esasına göre tespit edilir ve fazlası sigorta ettirene iade edilir.

Hasarsızlık indirimine hak kazanmış ruhsat sahibi aracı başkasına devreder ve devir nedeniyle fesih olan sigorta sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 2 (iki) yıl (730 gün) içinde aynı araç türünde başka bir aracın ruhsat sahibi olarak yeni bir sigorta talep ederse indirim hakkı devam eder. Bu işleten için 2 (iki) yıllık (730 gün) süreyi aştıktan sonra yapılacak sigorta sözleşmesine ilk kez trafikte yer alan araç işletenlerine indirimsiz kademe indirimi uygulanır.

Aynı durumdaki kişi aracı başkasına devreder ve farklı araç türünde başka bir aracın ruhsat sahibi olarak yeni bir sigorta talep ederse, bu kişi için düzenlenecek sigorta sözleşmesine ilk kez trafikte yer alan araç sahibi gibi yine indirimsiz kademe primi uygulanır.
Prim artırımına konu bir araç ruhsat sahibi, aracı başkasına devreder ve herhangi bir araç türünde başka bir aracın işleteni olarak yeni bir sigorta talep ederse, prim artırımı basamağı süre ile bağlı olmaksızın kaldığı yerden devam eder.

Trafik poliçeleri kapsamı dışında kalan durumlar nelerdir? 
Trafik poliçelerinde de diğer tüm poliçelerde olduğu gibi kapsam altında olan ve olmayan haller genel şartlar ile belirtilmiştir. Trafik Sigortası genel şartları her sigorta şirketi için aynıdır.
Genel şartlara göre Trafik Sigortası kapsamı dışında kalan haller aşağıda belirtilmiştir:
1. İşletilme halinde olmayan araçların sebep olacağı zararlar,
2. Sigortalının kendisinin uğrayacağı zararlar,
3. Aracı kullanan kişinin, aracı kullanırken uğrayacağı zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler,
4. Aracı kullanan kişi yakınlarının uğrayacağı zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler,
5. Araç sahibi ile aracı kullanan kişi arasındaki ilişkide araca gelen zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler,
6. Poliçede gösterilen aracın ve bu araç ile taşınan malların (yolcu bagajı ve benzeri eşya teminat dahilindedir) veya çekilen araç ya da römorkun bozulması ve zarar görmesi sebebi ile ileri sürülen talepler,
7. Çalınan veya gasp edilen araçların sebep oldukları ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre araç sahibinin sorumlu olmadığı zararlar ile aracın çalındığını veya gasp edildiğini bilerek binen kişilerin zarara uğramaları nedeniyle ileri sürülebilecek talepleri ile çalan ve gasp eden kişilerin talepleri,
8. Sürat yarışlarına katılım, yarış güzergahında yapılan antrenmanlar sırasında meydana gelebilecek zararlar ile gösteride kullanılması nedeniyle oluşan zararlar,
9. Aracın gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla faaliyette bulunan teşebbüslere bırakılmasından sonra aracın sebep olduğu zararlara ilişkin ileri sürülen talepler,
10. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin taşınması (yedek akaryakıt hariç) sebebiyle meydana gelen zararlara yönelik ileri sürülen talepler,
11. Manevi tazminata ilişkin talepler.

 

- Kasko Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1. Araştırın.
Kasko sigortası yaptırmak için değişik firmalardan fiyat alın fakat en ucuzunu tercih etmek her zaman için bu işin size en ucuza mal olacağı anlamına gelmez. Poliçenizin kapsamına mutlaka dikkat edin.

2. Teminat ve araç bilgilerinizi kontrol edin.
Kasko poliçenizde yer alan teminatlarınızı ve araç bilgilerinizi kontrol edin. Aracınıza sonradan monte edilen orijinal parçalar dışındaki parçaların poliçe kapsamına dahil edilip edilmediğine de bakın. Aracınızın hasar alması durumunda, hasarınız teminatlarınızın kapsamına göre ödenecektir.

3. Hasarsızlık indirimine dikkat edin.
Poliçe süresi içinde hasarsızlık indirimine hak kazanmış iseniz, bu indirimin poliçenize yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol edin.

4. Prim borçlarınızı zamanında ödeyin.
Primlerinizi poliçede yazılı tarih ve koşullarda sigorta şirketine zamanında ödemez iseniz, hasar durumunda sigorta şirketiniz hasar tazminatını ödemeyebilir ve zor durumda kalabilirsiniz.

5. Enflasyondan korunma teminatı poliçenizde var mı?
Başlangıçta tespit edilmiş olan sigorta bedelinin enflasyon nedeniyle yıl içinde piyasa değerinin altına düşmesi söz konusu olduğu için, poliçenizde enflasyondan korunma teminatına yer vererek aracınızın değerini koruyabilirsiniz.

6. İhtiyari mali mesuliyet limitlerinize dikkat edin.
Bir kaza anında karşı tarafa vereceğiniz hasarların karşılanabilmesi için ihtiyari mali mesuliyet limitleriniz yeterli olmalıdır.

7. Anahtar kaybı teminatınızın olup olmadığını kontrol edin.
Araç anahtarınızın kaybolması ya da çalınması nedeniyle uğrayacağınız zararlar, eğer poliçenizde anahtar kaybı teminatı varsa sigorta
tarafından karşılanır.


Hasar Anında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Hasarın gerçekleşmesiyle sigortalının hasarı öğrendiği tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde şirkete bildirimde bulunması gerekir. İlgili sigorta şirketi hasar ihbarından sonra hasar tespiti amacı ile eksper tayin eder. Tazminatın kısa sürede ödenebilmesi için hasar ile ilgili belgelerin sigorta şirketine ya da eksperin kendisine doğrudan ulaştırılması gerekir. Eksper, tüm inceleme, tetkik ve gerekli diğer işlemlerini tamamladıktan sonra düzenlediği hasar raporu ile hasara konu olan sigortanın türüne göre gereken diğer belgeleri sigorta şirketine ulaştırıldığında tazminat ödenmesi için gereken dosya tamamlanır.

Hasarda aşağıdaki konulara azami dikkat gösterilmelidir;
• Poliçe ve varsa zeyilname numaraları, poliçe vadesi, hasar yeri ve tahmini hasar miktarı sigorta şirketine bildirilmelidir.
• Sigortalının acilen hasarı azaltıcı tedbirleri alması gerekir.
• Tüm hasarlarda mutlaka bir resmi rapor ( Maddi hasarlı trafik tutanağı, trafik kaza zaptı, karakol müracaat ve görgü tutanağı vs. gibi ) tutturulması ve mümkünse fotoğraf çekilmesi sağlanmalıdır. Raporun mutlaka mühürlü ve imzaların tasdikli olması gerekir. Sigortacının rücu hakkının kullanılmasına yarayacak tüm bilgi ve belgelerin de gerekli diğer tüm evraklar ile birlikte şirkete derhal intikal ettirilmesi sağlanmalıdır.
• Müşterinin aynı riziko için başka sigorta şirketlerine düzenlettiği poliçe ya da poliçeler varsa bunları sigortacıya ibraz etmesi şarttır.
• Hasarın meydana geldiği tarihte, ilgili poliçenin tahsilâtı makbuz ile yapılmış olmalıdır. Aksi takdirde hasar ödenmez.

Hasar anında şirkete iletilecek bilgiler
1. Poliçe ve zeyilname numaraları,
2. Sigortalı isim ve/veya unvanı,
3. Sigortanın başlangıç - bitim tarihleri,
4. Sigorta bedeli,
5. Hasar tarihi,
6. Hasar yeri,
7. Hasarın mahiyeti,
8. Tahmini hasar miktarı,
9. Ekspertiz yapılacak yerin açık adresi.